Duminica înainte de prânz, îmi făceam cumparaturile la supermarket și am auzit, întamplător, o discuție a unui cuplu de pensionari. Doamna îl dojenea cu blândețe pe domn că iarăși a uitat să ia și ghimbir. Nu m-am putut abține și am întrebat-o pe doamnă cum intenționează să îl folosească. Mi-a spus că îl va pune în salată și că dânșii folosesc frecvent ghimbirul în diverse forme.
Pornind de la dialogul absolut delicious al acestui cuplu de varstnici, despre ghimbir si alte legume pe care le aveau pe lista de cumparaturi, m-am hotarast sa scriu un articol despre proprietatile ghimbirului si modul in care il putem integra in alimentatia noastra.
Planta cu originile in padurile tropicale ale Asiei de Sud, ghimbirul este folosit inca din antichitate atat pe post de condiment, cat si in medicina. Exista studii care atesta utilizarea ghimbirului in medicina chineza si indiana, acum mii de ani, in special in ameliorarea simptomelor digestive neplacute.
In prezent, ghimbirul este folosit atat pe post de condiment, cat si pentru ameliorarea sau mentinerea starii de sanatate.
Beneficiile ghimbirului sunt urmastoarele:
- Ameliorarea starii de greata
Mirosul de ghimbir este eficient in prevenirea si tratarea ameliorarea simptomelor de greata. Exista si ulei essential de ghimbir ce poate fi folosit in tratarea raului de miscare si a starilor de greata, cu respectarea precautiilor ce se impun de utilizarea acestor uleiuri
- Efect antiinflamator
Un studiu realizat in 2017 a stability ca proprietatile fitochimice ale ghimbirului pot combate procesele inflamatorii.
- Suport in sustinerea sistemului imunitar
Ghimbirul, atat proaspat, cat si uscat, poate sprijini in recuperarea dupa viroze si poate ajuta in preventia acestora
- Efect analgezic
Ghimbirul poate usura durerea prin efectele antiinflamatorii si analgezice ale gingerolului si este adesea recomandat pentru dureri menstruale
- Sustine sanatatea cardiovasculara
Consumul zilnic de ghimbir poate ajuta in reducerea tensiunii arteriale
- Efect energizant
O cana de ceai de ghimbir bauta dimineata poate avea effect energizant, inlocuind cu success cafeaua si oferind, in acelasi timp, support in ameliorarea indigestiei
Cateva modalitati in care puteti consuma ghimbirul:
- Ceai de ghimbir
O lingurita de ghimbir ras (dupa ce l-am curatat de coaja), peste care turnam apa fierbinte, apoi cand se mai raceste, adaugam lamaie si o lingurita de miere
- Salata cu ghimbir
Orice combinatie de salata verde cu legume crude si/sau gatite, cubulete de carne si o lingura de ghimbir ras
- Stir fry de legume cu ghimbir
Ghimbirul taiat bastonase, poate fi gatit alaturi de un stir fry delicious de legume (ciuperci, broccoli, ardei gras, putin ulei de masline, totul tras la tigaie)
- Noodles cu legume si ghimbir
Ghimbirul taiat degetele sau cubulete poate fi adaugat oricarei retete de noodles cu legume si carne
- Prajitura cu morcov si ghimbir
Ghimbirul ras poate fi incorporate intr-o reteta clasica de carrot cake
Daca vreti sa contribuiți cu utilizări ale ghimbirului sau cu retete, le aștept într-un comentariu la articol