De ceva vreme, circula pe Facebook aceasta imagine simpatica. Adevarat, cum ar fi sa putem manca din ceea ce ne place si sa nu ne ingrasam, ba, din contra, sa slabim? Si daca va spun ca se poate….
Deprinderea unor obiceiuri alimentare sanatoase nu este asa dificila sau restrictiva, asa cum majoritatea oamenilor cred. Nu este vorba doar despre broccoli sau spanac ca sa ne potolim foamea si sa nu fim atrasi de alimente mai calorioase; este vorba doar despre controlul portiilor si frecventa cu care consumam alimentele care reprezinta un pericol pentru silueta.
Astfel, ce ar trebui sa includa in alimentatia zilnica:
Fructe (o portie, sau mai bine zis, un fruct pe zi)
Legume (macar la pranz si cina, daca nu si la micul dejun)
Cereale integrale (o portie mica, de preferat la micul dejun)
Oleaginoase (migdale, caju, seminte – de preferat crude si iarasi, de preferat portie mica, aproximativ 25-30 gr)
Proteine din carne slaba (pui, curcan, vita, porc slab) si din peste si de asemenea, din branzeturi, dar aici trebuie sa fim foarte atenti la cantitate, acestea avand de regula procent mare de grasime
Pe de alta parte, ce ar trebui sa evitam:
Carbohidrati rafinati (zahar alb, paine alba, gogosi, biscuiti, sucuri, paste fainoase, etc)
Produse procesate (dintre care amintim produsele care contin grasimi trans: produse de patiserie, foietaje, chipsuri, margarina, produsele de fast food, etc)
Bineinteles, asta nu inseamna ca nu vom mai putea savura niciodata un desert sau un fel de mancare care ne place. Cheia, asa cum mentionam la inceputul articolului, sta in frecventa si in marimea portiei.
Pe voi ce reguli alimentare va ajuta sa va mentineti sau sa slabiti?