Vitamina D si slabitul

Exista o legatura intre vitamina D si slabit?

Istoria descoperirii vitaminei D incepe in 1920, dupa o lunga munca de cercetare in cautarea remediului impotriva rahitismului.

Ce este vitamina D?

Vitamina D este una dintre cele 13 vitamine descoperite la inceputul secolului XX de catre medicii care studiau afectiunile rezultate ca urmare a uor deficiente nutritionale.
Vitamina D este o vitamina liposolubila, prezenta in putine alimente, insa disponibila si ca supliment alimentar. Ea oate fi produsa la nivelul pielii sub efectul soarelui.

Surse de vitamina D

-Vitamina D se gaseste, in mod natural, in pestele gras, in uleiul din ficat de cod, in galbenusul de ou, precum si in unele cereale pentru micul dejun si laptele formula pentru sugari, ca adaos
-Ea este disponibila pe piata in diferite suplimente alimentare
-Vitamina D este produsa de organism prin expunerea la soare

Rolul vitaminei D

Vitamina D este necesara in:

-—cresterea si remodelarea oaselor si a dintilor
–-sustinerea sistemului imunitar
–-reducerea inflamatiilor

Legatura dintre vitamina D si slabit

De-a lungul anilor, au fost publicate numeroase studii care sa sustina ca exista o legatura intre vitamina D si slabit, rezultand ca un indice al masei cororale (IMC) si un procent de grasime corporala ridicata sunt asociate cu niveluri scazute ale vitaminei D in sange.
In acelasi timp, tot studiile au aratat ca scaderea in greutate poate conduce la cresterea nivelului de vitamina D din organism.

Concret, un studiu care a durat 12 saptamani, a investigat efectele suplimentelor cu vitamina D pe un esantion de femei supraonderale si obeze, o parte a primit spuliment de vitamina D, iar o parte dintre acestea a primit un remediu placebo.
Dupa cele 12 saptamani, administrarea de vitamnina D a produs scaderi semnificative de greutate/grasime corporala, intre 2,1 si 2,7 kg, efectul placebo asupra grupului caruia nu i s-a adminisitrat vitamina D fiind mult mai redus (scadere intre 0,4 si 2 kg).

Un alt exemplu il constituie un stidiu realizat rimp de un an pe un esantion de 218 femei supraponderale si obeze, care au fost supuse unei diete restrictive caloric si unei ritine de exercitii fizice. Jumatate dintre participantele la studiu au primit supliment cu vitsmina D, pe cand celelalte au primit remediul placebo.
La sfarsitul studiului, cercetatorii au descoperit ca persoanele care au folosit ca supliment vitamina D au slabit cu aproximativ 3,2 kg mai mult decat celelalte care urmasera acelasi stil de viata.

Un ultim studiu pe care vreau sa vi-l prezint a fost desfasurat pe o perioada de 4.5 ani si a implicat un esantion de femei in varsta; acesta a demonstrat ca un nivel in sange al vitaminei D este strans legat de o crestere in greutate mai redusa a participantilor.

In concluzie, un aport adecvat de vitamina D poate sustine/accelera procesul de slabire, resectiv limita cresterea in greutate.

Pe de alta parte, un nivel scazut de vitamina D poate determina formarea de depozite de calciu in oase insufficient dezvoltate, asociat riscului crescut de fracturi.

Cum se masoara vitamina D?

Pentru masurarea vitaminei D este necesar sa se recolteze probe de sange pentru determinarea nivelului 25-OH-vit D. Cum se interpreteaza rezultatul:

-sub 25 nmol (nanomolecule pe litru)–-deficienta majora
-intre 25-40 nmol–insuficienta vitamina D
-peste 40 nmol–valoare normal de vitamina D

Suplimentarea de vitamina D

Trebuie tinut seama ca suplimentarea cu vitamina D se realizeaza doar dupa constatarea insuficientei acesteia in urma analizelor de sange. Suplimentarea cu vitamina D se va face conform indicatiilor unui medic.

Bibliografie:

www.healthline.com

www.harvard.edu

Ministerul Sănătății – Ghidul pentru evaluarea statusului vitaminei D